Niet ik, maar Sam Altman schudde de wereld, net op D-day bruut wakker! In dit artikel maakt de (ex?)-topman gewag van de bevindingen van Roman Yampolskiy, een hoogleraar computerwetenschappen, die er van uit gaat dat in de komende 100 jaar die kans gigantisch groot is. Of is het wat animo creëren rond het boek dat laatstgenoemde net uitgaf?
Is er zo iets als toeval? Net de dag voorafgaand aan dat artikel, gaf ik nog aan de hand van een kinderlijk eenvoudig spelletje aan wat A.I. eigenlijk is, doet en kan. Namelijk patroonherkenning. Met het vis / geen vis ( code.org) feed in het geheugen is het robotje in staat afval uit de zee te halen. Na de move37 passage in de eyeopening show van Lieven Scheire gaf ik al eens aan een bypass voor bijenkorven te ontwikkelen. Eentje waarbij enkel bijen toegang krijgen en de rest geëlektrocuteerd worden, niet?
Maar terwijl ik aan het bord stond vis / geen vis te spelen, ging er een gigantische siddering door mijn lijf! Daar waar in de Mol een robothond de bewaking op zich nam en als green flag een standbeeldpose meekreeg, liet nu net die gave mij huiveren. Het “misantropische” algoritme van mijn X-tijdlijn liet immers enkele dagen daarvoor ( toeval?? ) de beelden zien van diezelfde hond in camouflage kleuren op het strijdveld in een oefening van China met (of is het tegen Cambodja!! ( link ). Denk daarbij nog aan het mislukte spelletje Wargames, zowel de versie van 1983 als deze die in dit blogje beschreef. Al is dat laatste bericht al diverse keren herroepen geweest omdat dit experiment nooit is uitgevoerd.
Koppel hierbij nog de kortfilm die Yuval Harare liet zien op het Love.Tomorrow congres en ja … je gaat voor minder je slaap laten. Zeker vanaf minuut 7 ( the rub ) wordt het, alvast mij, duidelijk. Er kunnen al lang dingen gecreëerd zijn die we nooit gaan zien of zelfs maar durven veronderstellen dat ze er zijn.
Hoe flink waren we niet om massaal ons snoetje te geven aan de A.I. module om een beeld te vormen van “het westers gezicht”. Rusland, die het Westen als 1 decadente boel beschouwd, zou maar al te graag zo’n warrobots het veld insturen met één duidelijk beeld voor ogen…
Dus beste Ramon, ja de kans dat A.I. gaat helpen aan het uitroeien van de mensheid is héél waarschijnlijk, net omdat het mensdom er mee aan de slag gaat. Of dat dan nog eens 100 jaar op zich gaat laten wachten, daar hebben we het raden naar.
imagecredit: Dall E’ s interpretatie van ” An A.I. killing robot who takes down a man”