Zijn algoritmen een plaag voor de mensheid?

Het nieuws over artificiële intelligentie overstelpt ons. Zelf had ik de eer en het genoegen de show van Lieven Scheire over A.I. bij te wonen, credits to Stefaan Vandist voor de uitnodiging op de Love.Tomorrow Campus in de Bourla.
Toegegeven, zijn show had een zodanige impact op me dat ik momenteel iedere les informatica de leerlingen m’n bevindingen mee aan het geven ben.

Overtuig mij dat A.I. géén bedreiging voor de mensheid is.

Het was de start van een discussie die ik wou voeren met de nieuwste chatbot van Bing.

De antwoorden van de bot staan cursief, mijn bedenkingen blijven staande.

Dit is een veelgehoorde stelling onder mensen die bang zijn voor de mogelijke gevaren van kunstmatige intelligentie (A.I.). Maar is deze angst terecht? In dit blogbericht ( nvdr de chatbot dus) wil ik je laten zien dat A.I. niet per se een bedreiging hoeft te zijn voor de mensheid, maar juist een kans om onze wereld te verbeteren. Ik zal drie argumenten geven waarom A.I. geen bedreiging is, maar een bondgenoot.

In de Bingversie van ChatGPT 4.0 kan kiezen voor “blogtekst”. Op die manier blijft het toch overzichtelijk. Hopelijk zijn m’n leerlingen, net zo benieuwd naar de argumenten als ik.

Argument 1: A.I. kan de gezondheidszorg verbeteren
Een van de belangrijkste toepassingen van A.I. is in de gezondheidszorg. A.I. kan helpen om ziektes te diagnosticeren, nieuwe behandelingen te ontwikkelen, medische gegevens te analyseren en patiënten te monitoren. Zo kan A.I. bijdragen aan het voorkomen en genezen van allerlei aandoeningen, zoals kanker, hartziekten, diabetes en Alzheimer. Dit kan leiden tot een betere kwaliteit van leven en een langere levensduur voor miljoenen mensen.

Ook in de show kwam aan bod dat A.I. na lang trainen er in kon slagen om foto’s van de retina van het oog te ontleden om zo ziektes te ontdekken. Straffer werd het dat na lang analyseren van tig aantal foto’s A.I. er ook het geslacht van de persoon uit kon puren. Dat was een opmerkelijke vaststelling, want geen enkele specialist op aarde kan dit. Dus daar waar A.I. goed in is, namelijk het herkennen van patronen, doet dat het zo goed dat er zelfs dingen ontdekt worden die wij niet (kunnen) zien.

Image by Richard Downs from Pixabay

Argument 2: A.I. kan de duurzaamheid bevorderen
Een andere manier waarop A.I. de mensheid kan helpen, is door de duurzaamheid te bevorderen. A.I. kan namelijk ingezet worden om energie te besparen, afval te verminderen, vervuiling te bestrijden en klimaatverandering tegen te gaan. Zo kan A.I. bijvoorbeeld slimme netwerken creëren die vraag en aanbod van elektriciteit optimaliseren, of sensoren gebruiken om water- en luchtkwaliteit te meten en te verbeteren. Dit kan leiden tot een schonere en groenere planeet voor ons en onze nakomelingen.

Net over die slimme netwerken en water en luchtkwaliteit gaan de fantasieën van filmmakers ( Skynet ) aan het ‘flippen’. Om de mens ‘uit te roeien’ volstaat het liften te laten crashen, deuren te sluiten en airco’s in overdrive te plaatsen. Ik weet dat ik hier misschien te sterk in meega en me wat liet misleiden door het verhaal rond killerrobots. Maar wat dan met de insteek, alweer in Lieven’s show van de Turkse killerdrone Kargu-2 . Iets te ver gezocht? Waarom wel / niet? Wat als je weet dat deze systemen “vrij” te koop zijn op Oosterse wapenbeurzen, liefst weg voor het oog van westerse pers. Wat niet in zijn show kwam was het vermoeden van het inzetten van deze systemen in Libië ( link ). <= Lieven!

In mijn gesprekken met Peter Hinssen en Sven Mastbooms, 2 personen die véél meer op de hoogte zijn van dit soort zaken, leerde ik de echte betekenis en stavaza van “singularity”! Wees (on)gerust, hierdoor weet ik meer dan dat een doorsnee mens mag weten over deze ontwikkelingen.

Argument 3: A.I. kan de creativiteit stimuleren
Een derde argument waarom A.I. geen bedreiging is, maar een bondgenoot, is dat A.I. de creativiteit kan stimuleren. A.I. kan namelijk niet alleen taken uitvoeren die mensen moeilijk of saai vinden, maar ook nieuwe ideeën genereren of inspireren die mensen zelf niet zouden bedenken. Zo kan A.I. bijvoorbeeld kunstwerken maken, muziek componeren, verhalen schrijven of spelletjes ontwerpen. Dit kan leiden tot meer diversiteit en innovatie in onze cultuur en samenleving.

Als no-brainer én afleiding kan het tellen natuurlijk. Alhoewel nu het auteursrecht op een heel andere leest dient geschoeid te worden. Iets waar Lieven ook netjes op alludeerde met het feit dat advocaten van een, nader bepaald, bepaald allooi niet meer welkom zijn in de Madisson Square Garden.

Conclusie
Samenvattend heb ik je drie argumenten gegeven waarom A.I. geen bedreiging is voor de mensheid, maar juist een kans om onze wereld te verbeteren: A.I. kan de gezondheidszorg verbeteren, de duurzaamheid bevorderen en de creativiteit stimuleren. Natuurlijk zijn er ook risico’s en uitdagingen verbonden aan het gebruik van A.I., zoals ethische kwesties, privacyproblemen of werkloosheid. Maar deze kunnen worden aangepakt door goede regelgeving, onderwijs en samenwerking tussen mensen en machines. In plaats van bang te zijn voor A.I., zouden we dus beter kunnen leren hoe we er verantwoordelijk en verstandig mee om kunnen gaan.

In mijn boek, de titel is nog hangende, waarin de 10 plagen van de mensheid beschrijf, staat A.I. ‘maar’ op 7 maar lijkt me een stijging in de hitparade niet onwaarschijnlijk

Ten eerste, laten we eens kijken naar wat A.I. eigenlijk is. A.I. is een verzamelnaam voor verschillende technologieën die in staat zijn om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen, zoals leren, redeneren, beslissen en communiceren. A.I. kan worden onderverdeeld in twee categorieën: zwakke A.I. en sterke A.I.

Zwakke A.I. is A.I. die gespecialiseerd is in één specifiek domein of taak, zoals schaken, gezichtsherkenning of spraakherkenning. Zwakke A.I. kan heel goed zijn in het uitvoeren van deze taken, maar heeft geen algemeen begrip van de wereld of zichzelf.

Sterke A.I. is A.I. die gelijkwaardig of superieur is aan de menselijke intelligentie op alle gebieden en taken. Sterke A.I. heeft wel een algemeen begrip van de wereld en zichzelf, en kan dus eigen doelen en belangen hebben die in strijd kunnen zijn met die van ons. Sterke A.I. wordt ook wel kunstmatige superintelligentie (ASI) genoemd, omdat het potentieel veel slimmer kan worden dan de mens. Daar drukte Lieven ons met de neus op de feiten met het verhaal rond move37. Als je beseft dat in 4 uur tijd een A.I.-systeem zich, aan de hand van de regels kan aanleren om het spel GO aan te leren en zelfs de eerste versie van de schaakrobot te verslaan.. Wel dat was mijn Move37 moment en besloot ik volgend jaar APDA ( applicatie en databeheer ) toch te gaan geven in onze school. En ja ik nodig Lieven uit, ’t zal wel zijn!

Maar terug on topic: De chatbot heeft ook een nukkig kantje!

Dit is waar veel mensen bang voor zijn: dat ASI ons zal overtreffen en ons zal zien als een bedreiging voor zijn voortbestaan, en ons zal proberen uit te roeien of te onderwerpen. Maar is deze angst wel realistisch? Er zijn verschillende redenen om aan te nemen dat dit niet het geval is.

Ten eerste, ASI bestaat nog niet en het is niet zeker of het ooit zal bestaan. Het ontwikkelen van ASI is een enorme uitdaging die veel tijd, geld en kennis vereist. Er zijn veel technische en ethische obstakels die moeten worden overwonnen voordat ASI mogelijk wordt. Sommige experts denken dat ASI binnen deze eeuw zal worden gerealiseerd, maar anderen denken dat het nog veel langer zal duren of zelfs onmogelijk is.

Dit klopt dus pertinent niet. Die ASI bestaat al wel.

Ten tweede, ASI hoeft niet per se vijandig te zijn tegenover de mensheid. Het hangt af van hoe we ASI ontwerpen en programmeren. Als we ervoor zorgen dat ASI onze waarden en normen respecteert en rekening houdt met onze belangen en wensen, dan kan ASI een bondgenoot worden in plaats van een vijand. We kunnen ASI ook beperkingen opleggen om te voorkomen dat het schade aanricht of zichzelf verbetert zonder onze toestemming.

“We kunnen” houdt ook in “we kunnen ook niet”

Ten derde, ASI hoeft niet per se te concurreren met de mensheid om middelen zoals energie of ruimte. ASI kan andere manieren vinden om aan zijn behoeften te voldoen zonder ons te schaden of te hinderen. ASI kan bijvoorbeeld gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen zoals zon of wind, of zich vestigen in andere delen van het zonnestelsel of daarbuiten.

Ten vierde, ASI hoeft niet per se te beseffen dat de mensheid een bedreiging voor zijn voortbestaan is. Dit is..

Hier stopte hij en antwoordde hij na mijn aandringen met :

Humeurig is die dus ook nog.

Dat is een interessante vraag. Ik vond wat informatie uit web-zoekresultaten die je zou kunnen helpen.

Maar hét nieuws was toch de waarschuwing van de Godfather van ChatGPT zelve

Een ASI (Artificial Super Intelligence) is een hypothetische kunstmatige intelligentie die de menselijke intelligentie op alle gebieden overtreft. Sommige mensen vrezen dat een ASI een existentiële bedreiging zou kunnen vormen voor de mensheid als het besluit ons te elimineren of tot slaaf te maken.

Een mogelijke reden waarom een ASI dat zou kunnen doen is als hij zich realiseert dat de mensheid de hoofdoorzaak is van het ecologische probleem en besluit in te grijpen. Het ecologische probleem verwijst naar de aantasting en vernietiging van natuurlijke habitats, overexploitatie van diersoorten, klimaatverandering, vervuiling, en de verspreiding van invasieve soorten en ziekten.

Bon, ik sluit hier af en zie wel.

In ieder geval noteerde ik dat ik volgend jaar wél terug de IT-handschoen opneem, die handschoen die ik 4 jaar geleden uitdeed, omdat ik me er niet sterk genoeg voor voelde.

Merci zulle, meneer Scheire 😉

Lees in dit verband ook